Rollade van de barbecue

Rollade van de barbecue

Een sappige en smaakvolle rollade van het barbecue-rooster, langzaam gegaard voor een perfecte balans tussen rooksmaak en mals vlees. Ideaal voor een zomerse avond of feestelijke gelegenheid.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Keuken Barbecue, Vleesgerecht
Porties 6

Equipment

  • 1 Barbecue met deksel bij voorkeur een kogelbarbecue of smoker
  • 1 Kernthermometer
  • 1 Braadschaal of aluminium lekbak
  • Keukentouw indien de rollade niet is opgebonden

Ingrediënten
  

  • 1 rollade van 1 – 1,2 kg varkensrollade of rund naar keuze
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels grove mosterd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt of geperst
  • 1 eetlepel rozemarijn fijngehakt
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Zout en versgemalen peper naar smaak

Instructies
 

  • Haal de rollade minimaal 30 minuten van tevoren uit de koelkast. Meng olijfolie, mosterd, knoflook, rozemarijn, tijm, paprikapoeder, zout en peper tot een marinade.
  • Wrijf de rollade royaal in met de marinade. Laat indien mogelijk een paar uur (of een nacht) intrekken voor extra smaak.
  • Bereid de barbecue voor op indirect grillen (ca. 150-160°C). Plaats een lekbak onder het rooster en zorg dat de kolen aan de zijkant liggen. Sluit het deksel om de temperatuur constant te houden.
  • Leg de rollade boven de lekbak op het rooster en sluit de deksel. Gaar de rollade in 60 tot 90 minuten tot een kerntemperatuur van 65°C (rosé) tot 70°C (doorbakken). Gebruik hiervoor een kernthermometer.
  • Haal de rollade van de barbecue en laat 10-15 minuten rusten onder aluminiumfolie. Hierdoor blijven de sappen behouden.
  • Snijd in plakken en serveer met gegrilde groenten of een frisse salade.

Notities

  • Voeg houtsnippers (bijvoorbeeld appel of eiken) toe voor een subtiele rooksmaak.
  • Rollade is ook lekker met een barbecuesaus of mosterd-roomsaus.
  • Liever kip? Gebruik een kiprollade en gaar tot een kerntemperatuur van 72°C.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept