Rollade van de barbecue
Een sappige en smaakvolle rollade van het barbecue-rooster, langzaam gegaard voor een perfecte balans tussen rooksmaak en mals vlees. Ideaal voor een zomerse avond of feestelijke gelegenheid.
Equipment
- 1 Barbecue met deksel bij voorkeur een kogelbarbecue of smoker
- 1 Kernthermometer
- 1 Braadschaal of aluminium lekbak
- Keukentouw indien de rollade niet is opgebonden
Ingrediënten
- 1 rollade van 1 – 1,2 kg varkensrollade of rund naar keuze
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels grove mosterd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt of geperst
- 1 eetlepel rozemarijn fijngehakt
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel paprikapoeder
- Zout en versgemalen peper naar smaak
Instructies
- Haal de rollade minimaal 30 minuten van tevoren uit de koelkast. Meng olijfolie, mosterd, knoflook, rozemarijn, tijm, paprikapoeder, zout en peper tot een marinade.
- Wrijf de rollade royaal in met de marinade. Laat indien mogelijk een paar uur (of een nacht) intrekken voor extra smaak.
- Bereid de barbecue voor op indirect grillen (ca. 150-160°C). Plaats een lekbak onder het rooster en zorg dat de kolen aan de zijkant liggen. Sluit het deksel om de temperatuur constant te houden.
- Leg de rollade boven de lekbak op het rooster en sluit de deksel. Gaar de rollade in 60 tot 90 minuten tot een kerntemperatuur van 65°C (rosé) tot 70°C (doorbakken). Gebruik hiervoor een kernthermometer.
- Haal de rollade van de barbecue en laat 10-15 minuten rusten onder aluminiumfolie. Hierdoor blijven de sappen behouden.
- Snijd in plakken en serveer met gegrilde groenten of een frisse salade.
Notities
- Voeg houtsnippers (bijvoorbeeld appel of eiken) toe voor een subtiele rooksmaak.
- Rollade is ook lekker met een barbecuesaus of mosterd-roomsaus.
- Liever kip? Gebruik een kiprollade en gaar tot een kerntemperatuur van 72°C.
Geef een reactie