Rollade van de barbecue
Een sappige en smaakvolle rollade van het barbecue-rooster, langzaam gegaard voor een perfecte balans tussen rooksmaak en mals vlees. Ideaal voor een zomerse avond of feestelijke gelegenheid.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur 30 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 45 minuten min
Keuken Barbecue, Vleesgerecht
1 Barbecue met deksel bij voorkeur een kogelbarbecue of smoker
1 Kernthermometer
1 Braadschaal of aluminium lekbak
Keukentouw indien de rollade niet is opgebonden
- 1 rollade van 1 – 1,2 kg varkensrollade of rund naar keuze
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels grove mosterd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt of geperst
- 1 eetlepel rozemarijn fijngehakt
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel paprikapoeder
- Zout en versgemalen peper naar smaak
Haal de rollade minimaal 30 minuten van tevoren uit de koelkast. Meng olijfolie, mosterd, knoflook, rozemarijn, tijm, paprikapoeder, zout en peper tot een marinade.
Wrijf de rollade royaal in met de marinade. Laat indien mogelijk een paar uur (of een nacht) intrekken voor extra smaak.
Bereid de barbecue voor op indirect grillen (ca. 150-160°C). Plaats een lekbak onder het rooster en zorg dat de kolen aan de zijkant liggen. Sluit het deksel om de temperatuur constant te houden.
Leg de rollade boven de lekbak op het rooster en sluit de deksel. Gaar de rollade in 60 tot 90 minuten tot een kerntemperatuur van 65°C (rosé) tot 70°C (doorbakken). Gebruik hiervoor een kernthermometer.
Haal de rollade van de barbecue en laat 10-15 minuten rusten onder aluminiumfolie. Hierdoor blijven de sappen behouden.
Snijd in plakken en serveer met gegrilde groenten of een frisse salade.
-
Voeg houtsnippers (bijvoorbeeld appel of eiken) toe voor een subtiele rooksmaak.
-
Rollade is ook lekker met een barbecuesaus of mosterd-roomsaus.
-
Liever kip? Gebruik een kiprollade en gaar tot een kerntemperatuur van 72°C.