Mosterdsoep
Een romige, hartige soep met een pittige mosterdsmaak. Perfect als voorgerecht of lichte lunch.
Equipment
- 1 Soeppan
- 1 Garde of houten lepel
- 1 Staafmixer voor extra gladde soep
Ingrediënten
- 1 eetlepel boter
- 1 sjalot fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 2 eetlepels grove mosterd Groninger of Dijon
- 1 eetlepel gladde mosterd
- 750 ml groentebouillon
- 100 ml slagroom
- 1 eetlepel bloem
- Peper en zout naar smaak
- 100 gram spekreepjes of gerookte zalm voor garnering
- verse bieslook of peterselie fijngehakt
Instructies
- Verhit de boter in een soeppan op middelhoog vuur.
- Fruit de sjalot en knoflook zachtjes glazig in de boter, zonder dat ze kleuren.
- Voeg de bloem toe en roer goed door, laat dit 1 minuut garen.
- Voeg de mosterd toe en roer goed door.
- Schenk langzaam de bouillon erbij terwijl je blijft roeren om klontjes te voorkomen.
- Laat de soep ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
- Voeg de slagroom toe en roer door. Laat nog 5 minuten zachtjes trekken (niet koken).
- Pureer eventueel met een staafmixer voor een gladdere structuur.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Serveer de soep warm, eventueel gegarneerd met spekjes of verse kruiden.
Notities
- Voor een vegetarische variant laat je het vlees weg en gebruik je groentebouillon.
- Gebruik grove mosterd voor extra smaak en textuur.
- Lekker met knapperig brood of croutons.
Geef een reactie