Mosterdsoep
Een romige, hartige soep met een pittige mosterdsmaak. Perfect als voorgerecht of lichte lunch.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 20 minuten min
Totale tijd 30 minuten min
- 1 eetlepel boter
- 1 sjalot fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 2 eetlepels grove mosterd Groninger of Dijon
- 1 eetlepel gladde mosterd
- 750 ml groentebouillon
- 100 ml slagroom
- 1 eetlepel bloem
- Peper en zout naar smaak
- 100 gram spekreepjes of gerookte zalm voor garnering
- verse bieslook of peterselie fijngehakt
Verhit de boter in een soeppan op middelhoog vuur.
Fruit de sjalot en knoflook zachtjes glazig in de boter, zonder dat ze kleuren.
Voeg de bloem toe en roer goed door, laat dit 1 minuut garen.
Voeg de mosterd toe en roer goed door.
Schenk langzaam de bouillon erbij terwijl je blijft roeren om klontjes te voorkomen.
Laat de soep ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
Voeg de slagroom toe en roer door. Laat nog 5 minuten zachtjes trekken (niet koken).
Pureer eventueel met een staafmixer voor een gladdere structuur.
Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de soep warm, eventueel gegarneerd met spekjes of verse kruiden.
-
Voor een vegetarische variant laat je het vlees weg en gebruik je groentebouillon.
-
Gebruik grove mosterd voor extra smaak en textuur.
-
Lekker met knapperig brood of croutons.